Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΟ ΓΑΛΑ: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
 
 
Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος. Το συμπαθές τετρά­ποδο δεν είναι μόνο μέσο μεταφοράς, αλλά και υγείας και αναζωογόνησης. Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας. Το γαϊδουρινό γάλα, κατ αρχήν περιέχει λιγό­τερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά, όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βο­ηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά. Επίσης, νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Στην Ινδία ακόμη και σήμερα το γάλα γαϊδούρας δίνεται σε νεογέννητα μωρά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος καθώς και για να "έχουν μια καλή, ισχυρή φωνή" και ας μην ξεχνάμε ότι το γάλα γαϊδούρας χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα ως μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον κοκίτη! Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γάλα κερδίζει έδαφος στο μεγάλωμα βρεφών, κυρίως αυτών που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, καθώς είναι το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα. Είναι φτωχό σε ολικά στερεά και πρωτεΐνες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Επίσης, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και αναγεννητικά συστατικά, ενώ προλαμβάνει και επουλώνει ασθένειες του δέρματος.
Το γάλα της γαϊδούρας χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο σαν τροφή, φάρμακο και καλλυντικό για χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Λίβυοι από όσο ξέρουμε ήταν οι πρώτοι που είχαν στάλους με γαϊδούρες για άρμεγμα. Οι πλούσιες κυρίες της εποχής έπαιρναν το μπάνιο τους και έφτιαχναν μάσκες πρόσωπου, βουτώντας το γαϊδουρινό γάλα σε ψωμί, για να αναζωογονήσουν το δέρμα τους. Η Κλεοπάτρα κρατούσε 300 θηλυκά γαϊδουριά για τον λόγο αυτό και όταν ταξίδευε είχε μαζί της ένα κοπάδι γαϊδουρίτσες για το μπάνιο της καθ' οδών. Η Ποπέα η γυναίκα του ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα κρατούσε 500 γαϊδουράκια για άρμεγμα τα οποία επίσης ταξίδευαν μαζί της. Ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε το γαϊδουρινό γάλα για διάφορες παθήσεις, όπως ρύθμιση εμμηνορρυσιακού κύκλου, αρθρίτιδα, δηλητηριάσεις, πληγές, νευρικές διαταραχές και πολλές άλλες. Ο  Πλίνιος ο πρεσβύτερος αναφέρει τρεις χρήσεις για το γαϊδουρινό γάλα:
·         αφέψημα,
·         καλλυντική,
·         φαρμακευτική.
Τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια που σε λίγο θα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, μάλλον μπορούν πλέον να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου