Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Δερματικές παθήσεις και γάλα γαϊδούρας

Μια δερματική πάθηση είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα από εμάς και οποιαδήποτε στιγμή. Στην περίπτωσή μου, η διάγνωση ήταν  "ροδόχρους". Παρακάτω δίνουμε κάποιες πληροφορίες για την νόσο.
Ροδόχρους πιτυρίαση: συμπτώματα
Το βασικό σύμπτωμα και ίσως το μοναδικό που εμφανίζει κάποιος με ροδόχρου πιτυρίαση είναι μικρής έκτασης εξανθήματα που εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, ελαφρές μπλούζες και κοντά παντελόνια. Δηλαδή, τα ροζ εξανθήματα που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν τη ροδόχρου πιτυρίαση από την ποικιλόχρου πιτυρίαση κάνουν την εμφάνισή τους βασικά στο θώρακα και την κοιλιά, και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια, τα πόδια και το λαιμό. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί και στην πλάτη. Μάλιστα, αν ο βαθμός της μόλυνσης είναι σοβαρότερος, τα εξανθήματα στην πλάτη μπορεί να παραπέμπουν σε κλαδιά δένδρου. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται και λίγη φαγούρα στα σημεία που έχουν εμφανιστεί τα εξανθήματα, η οποία όμως μπορεί να επιδεινωθεί με τον ιδρώτα και το τρέξιμο.
Οι ροζ κηλίδες-εξανθήματα υποχωρούν μετά από περίπου 1,5 μήνα, αφήνοντας όμως μία δυσχρωμία στην περιοχή των εξανθημάτων η οποία και αυτή υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα.Πότε εμφανίζεται η ροδόχρους πιτυρίαση
Η ροδόχρους πιτυρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 10-35 ετών και προτιμά περισσότερο τις γυναίκες. Η ροδόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό της «νόσου των δοκιμαστηρίων» είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει μία φορά από τη ροδόχρου πιτυρίαση, δεν παρουσιάζουν πάλι την ασθένεια, κάτι που υποδηλώνει την ανάπτυξη αντισωμάτων και την απόκτηση μόνιμης ανοσίας όπως συμβαίνει σε μια κοινή ίωση.
 
Η ροδόχρους πιτυρίαση και τα δοκιμαστήρια ρούχων
Παρά το γεγονός ότι το δερματολογικό αυτό πρόβλημα φαίνεται να συνδέεται με τη δοκιμή πολυφορεμένων από άλλους ρούχων, το αίτιο εμφάνισης της ροδόχρου πιτυρίασης είναι άγνωστο.
 
Η διάγνωση της ροδόχρου πιτυρίασης
Η διάγνωση της ροδόχρου πιτυρίασης αποτελεί μία εύκολη υπόθεση για το δερματολόγο, ενώ η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπισης της φαγούρας, όποτε αυτή συνοδεύει τα εξανθήματα. Σε ήπιες καταστάσεις ο γιατρός συνιστά χλιαρά μπάνια, αποφυγή σφουγγαριών, ειδικές ενυδατικές κρέμες και... υπομονή μέχρι η πάθηση να «κάνει τον κύκλο της». Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χορήγηση κορτιζόνης σε συγκεκριμένα διαστήματα, ανακόπτει την πορεία της νόσου.
Ανδρέας Κατσάμπας:
καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως μας ενημερώνει ο καθηγητής Δερματολογίας, έτσι και ο γιατρός που επισκέφθηκα μίλησε για διάρκεια 1-2 μήνες. Η ανταπόκρισή μου ήταν άμεση. Προτίμησα το κλασσικό σαπούνι με βιο ελαιόλαδο (http://onoiamata.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html) που μου πρότεινε η Χρυσούλα. Η καθημερινή χρήση έφερε τα αποτελέσματα πολύ γρηγορότερα απ' ότι θα περίμενε ο καθένας. Η φαγούρα σταμάτησε σε μόλις 2 μέρες, ενώ τα εξανθήματα εξαφανίστηκαν σε μια εβδομάδα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρώτης ύλης μας είναι γεγονός αναμφισβήτητο και ως διαχειρίστρια αυτού του blog όφειλα να το γράψω!    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου